Midlertidig radio for frisk luft

Midlertidig radio for frisk luft

The Temporary Radio for Fresh Air a and World with Less Walls, Foto: Louise Vind Nielsen

Billedserie

Udstilling

Afgang 13//Det Jyske Kunstakademi - The Temporary Radio for Fresh Air and a World with less Walls

1 maj 2013 5 maj 2013

Louise Vind Nielsen

Kunsthal Aarhus
Se kort og tider

Vægge bliver nedbrudt og aktivistisk kunst strømmer ind i privaten, i banken, i fængslet og især i øret, når Louise Vind Nielsen sender live radio fra Kunsthal Aarhus på Det jyske Kunstakademis afgangsudstilling.

The Temporary Radio for Fresh Air a and World with Less Walls er en kunstnerisk byggeplads – en usynlig plads i tiden, der søger at nedbryde de synlige og usynlige mure mellem kunst og liv – et rum for kollektiv proces, kritisk forskning, eksperimenter og læring.”

Louise Vind Nielsen - manipuleret selvportræt
Louise Vind Nielsen – manipuleret selvportræt
Sådan siger studerende ved Det Jyske Kunstakademi Louise Vind Nielsen om sin radiostation. Hun er dimiterende student fra Det Jyske Kunstakademi og har til sit afgangsprojekt organiseret et midlertidigt radio-kollektiv.

Venner og bekendte fra Danmark, Tyskland og Østrig med forskellige baggrunde er blevet inviteret til at deltage i Vind Nielsens radioprojekt og kunstnerens har således været organisator, primus motor og kurator på projektet.

Under overskrifterne “Hvad vil vi gøre?” og “Hvordan vil vi gøre det?” har kollektivet udviklet en række radioprogrammer, der “skal sende frisk luft gennem systemet”.

Louise Vind Nielsen kalder det selv for sin måde at behandle utopier på. “Fresh air” er en metafor for, hvordan man kan åbne verden og se, hvordan man kan gøre noget nyt.

Radiohypnose og publikumsinteraktion
Hensigten er at skabe en platform, der gør lytterne nysgerrige og får dem til at reflektere over den verden, vi lever i. Det sker gennem 14 forskellige radioprogrammer, hvor lytterne blandt andet kan opleve radio-hypnose og blive en del af en radio-ballet.

Derudover bliver emner som kønsroller, at være i fængsel og jalousi taget op, når kollektivet forsøger at lufte ud i stuerne og bryde vægge ned mellem lytter og producent.

 Radioredaktionen sender direkte fra et stillads i Kunsthal Aarhus. Foto: The Temporary Radio for Fresh Air and a World with Less Walls
Radioredaktionen sender direkte fra et stillads i Kunsthal Aarhus. Foto: The Temporary Radio for Fresh Air and a World with Less Walls
Med base i Kunsthal Aarhus’ nederste etage vil den midlertidige radio-redaktion sidde blandt de besøgende. I kraft af at der ikke er vægge mellem producenter og besøgende, kommer de sidste automatisk med i radioen, hvis de siger noget i lokalet.

“Afstanden mellem lytter og producent skal formindskes. Netop derfor er det vigtigt, at det er et lokalt projekt, og at lytterne ved, hvor studiet er, så de har mulighed for at komme forbi”, siger Louise Vind Nielsen.

Inspireret af tysk aktivistradio
The Temporary Radio for Fresh Air a and World with Less Walls bliver lavet i Kunsthal Aarhus – altså i en tydelig kunstkontekst. Men ønsket er dels at åbne for kunstinstitutionen gennem radiomediet og dels at åbne for, at radio kan være noget andet end det, vi normalt kender radioen for.

Lyd og mediekunst har været  fokus i Vind Nielsens arbejder igennem længere tid, og hun var i 2011 medproducent på radioprogrammet Der Samtag Zwischen 11-12 (nu Radio Perfect) i forbindelse med et udvekslingophold i Hamborg.

Kunstneren har en forkærlighed for radioen af flere årsager:
“Lyd og radio er i den grad billedskabende. Fordi du intet billede har at forholde dig til, foregår alt foregår i hovedet på lytteren, og det er der, de interessante billeder opstår”.

“Med radio kan man bringe kunst ud til et større publikum, end til de mennesker, der besøger en kunstinstitution. Samtidig betyder det, at man kan arbejde journalistisk eller aktivistisk indenfor kunst, og at man kan eksperimentere med andre former. Jeg synes, de to verdener er ret interessante at kombinere,” slutter Louise Vind Nielsen.

 

The Temporary Radio for Fresh Air a and World with Less Walls er at finde på frekvens FM 98,7

Billedserie

Udstilling

Afgang 13//Det Jyske Kunstakademi - The Temporary Radio for Fresh Air and a World with less Walls

1 maj 2013 5 maj 2013

Louise Vind Nielsen

Kunsthal Aarhus
Se kort og tider

Del artiklen

'Midlertidig radio for frisk luft'

Facebook