Internationale kunstnere i det nye H.C. Andersens Hus

Internationale kunstnere i det nye H.C. Andersens Hus

Henrique Oliveira: Baitogogo, Palais de Tokyo i Frankrig. Til H.C. Andersens Hus skaber Oliveira en kæmpemæssig træinstallation med inspiration fra eventyret Fyrtøjet. Foto: André Morin.

Tolv kunstnere fra hele verden står bag udstillingerne i det nye H.C. Andersen Hus, som åbner til sommer. Arkitektur, kunst, design, lyd, lys og en strøm af billeder skal skabe nye møder mellem besøgende og Andersens eventyr.

Det nye H.C. Andersens Hus er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma og hans tegnestue, der blandt andet står bag det nye OL-stadion i Tokyo.

Udstillingen skal rumliggøre oplevelsen af H.C. Andersens litterære univers og ambitionen er at tilbyde nye perspektiver på den folkekære nationaldigter. Fælles for de bidragende kunstnere – der tæller navne som den brasilianske installationskunstner Henrique Oliveira, den britiske dukkemager Andy Gent og den danske manuskriptforfatter Kim Fupz Aakeson – er, at deres kunst i en eller anden forstand er beslægtet med H.C. Andersens.

”Vi har fundet kunstnere, som taler ind i H.C. Andersens univers og de værdier, det er rundet af. På den vis har det været ambitionen at skabe kunst, der på én gang er sin egen, men samtidig passer ind i det overordnede projekt: at skabe et H.C. Andersens Hus, hvor landskab, arkitektur, udstillinger, design og kunst smelter sammen i et sammenhængende værk,” fortæller Henrik Lübker, Creative Director i H.C. Andersens Hus

Musik- og lydfortællinger

Bag museets audiooplevelser står blandt andre den danske forfatter Kim Fupz og amerikanske Daniel Handler – bedre kendt under forfatternavnet Lemony Snicket.

På lydsiden vil besøgende samtidig kunne opleve fire originalværker af den danske komponist Louise Alenius, der fortolker H.C. Andersens Nattergalen, Snedronningen, Den grimme Ælling og Den lille Havfrue.

Kunstinstallationer i papir og genbrugstræ

Blandt husets fysiske installationer finder man en kæmpeinstallation af danske Veronica Hodges, inspireret af svalen i Tommelise. Veronica Hodges har tidligere skabt papirinstallationen Cherish i Marmorkirken i 2018, hvor 15.000 lyserøde kirsebærblomster i papir svævede fra kirkerummets loft.

Foruden papirkunsten byder den fysiske udstilling også på den brasilianske installationskunstner Henrique Oliveiras massive træinstallation, der henter inspiration i eventyret Fyrtøjet. Henrique Oliveira er kendt for sine tredimensionelle værker i genbrugstræ og har særligt markeret sig med kunstinstallationer som Baitogogo, en slags gordisk knude, udstillet på Palais de Tokyo i Paris og den enorme labyrint-lignende træinstallation Transarquitetonica, udstillet på MAC i Sao Paulo.

Kilde: Have A/S

Kunstnere i H.C. Andersens Hus:
Kim Fupz Aakeson (DK), Louise Alenius (DK), Veronica Hodges (DK), Daniel Handler (US), Henrique Oliveira (BR), Sandra Rilova (ES), Lewis Gibson (UK), Timothy David Orme (US), Noah Harris (UK), Andy Gent (UK), Simon McBurney (UK), George Shelbourn (UK)

Læs mere om udstillingerne på H.C. Andersens Hus' hjemmeside.

Del artiklen

'Internationale kunstnere i det nye H.C. Andersens Hus'

Facebook