Horisonten set fra en dansk provinsby

Horisonten set fra en dansk provinsby

Stranden i Holbæk har fået en ny horisont af den kinesiske kunstner Yang Yongliang. (Foto: Léa Nielsen)

Billedserie

Udstilling

How far away is the horizon?

8 sep 2013 27 okt 2013

Barthélémy Toguo, Eske Kath, Mie Olise, Stelios Faitakis, Alaa Awad

Holbæk by
Se kort og tider

Udstillingen er kurateret af Solvej Helweg Ovesen.

Værker fra seks kunstnere fra fem forskellige egne af verden kan opleves i Holbæk med murmaleriet som udgangspunkt. Hvert værk er lavet specielt til udstillingen og skal være med til at bringe nye horisonter udefra ind i dagligdagen i Holbæk. Nogle af kunstnerne prøver at forholde sig til værkets fysiske placering i Holbæk, men ofte er værkets dialog med omgivelserne så vag, at en del af værkerne ender som kønne facader.

Skibe og huse
Er man bekendt med de danske kunstnere Eske Kath og Mie Olise, bliver man ikke overrasket, når man ser deres bidrag til udstillingen How far away is the horizon? Mie Olise har en forkærlighed for svævende skibe og huse, og på en mur i det nye bykvarter på den gamle industrihavn kan byens borgere fremover nyde en ny variant af Olises svævende fartøjer.

Mie Olise: Baloon Fare, 2013. Foto Léa Nielsen
Mie Olise: Baloon Fare, 2013. Foto Léa Nielsen
Eske Kath: How far away is the Horizon, 2013. Foto Léa Nielsen
Eske Kath: How far away is the Horizon, 2013. Foto Léa Nielsen

Eske Kath er især kendt for sin brug af huse og himmel som elementer i sine værker, og har lavet en overførsel af sit særegne univers til en lav husgavl på en p-plads. Husgavlen er en geometrisk form, som går igen i selve motivet, og murmaleriets gryende sol bringer et spirende løfte om en ny tid. Som med Mie Olise, har Kath formået at lave et værk, som fungerer fint på sin mur, og som bringer lidt farve til et ellers anonymt område af byen.

Den fjerne horisont
Kinesiske Yang Yongliang fabulerer over tradition og byudvikling. På et kæmpe banner på den nyanlagte strand ved Holbæk Havn ser man et motiv, som minder om et traditionelt kinesisk landskab med stejle bjerge, der fortaber sig i horisontens dis, floder og skove. Går man tæt på det meter høje værk, ser man, at landskabet er opbygget af højhuse, byggekraner og motorveje. Kontrasten er tydelig – også i forhold til Holbæk, der på trods af et nybygget havnekvarter næppe kan siges at lide under sammen voldsomme byudvikling, som man ser i Kina. Banneret er placeret, så det erstatter udsynet til den horisont, som stranden ellers byder på og giver et fint billede af vore forestillinger om en fjern horisont.

Alaa Awad: Uden titel, 2013. Foto Léa Nielsen
Alaa Awad: Uden titel, 2013. Foto Léa Nielsen

Revolutionens øje
Udstillingens hovedværk er udført af den egyptiske kunstner Alaa Awad, som under det Arabiske Forår i 2011 lavede adskillige murmalerier i nærheden af Tahrir pladsen i Kairo. Awads værk er en nyfortolkning af et tidligere værk, der forlængst er blevet destrueret. Også Awad benytter sig af traditionelle elementer i sit motiv; mennesker og dyr malet i traditionel egyptisk profil og symboler, som danner en historie i maleriet. Awads værk ligger tættest på et traditionelt murmaleri, der ønsker at formidle et konkret politisk budskab, men afstanden mellem en mur midt i revolutionens øje i Egypten og et plankeværk på en søvnig gågade i en dansk provinsby nærmer sig umiddelbart det komiske. Men netop maleriets fremmedhed er med til at vise en anden voldsom horisont, end den vi nogensinde kommer til at opleve på dansk jord.

Udover de fire nævnte kunstnere deltager græske Stelios Faitakis og Barthélémy Toguo fra Cameroun.

Manglende forankring
Udstillingen bliver båret af værkernes generelle høje kvalitet og fine placeringer. Udstillingens værker fortæller om en horisont set fra en anden persons perspektiv og dermed ikke nødvendigvis fra en verden, som vi forstår eller kommer til at opleve på egen krop. Tilbage står et stille spørgsmål om, hvorfor lige disse værker skal vises i Holbæk, når værkerne ikke rigtig interesserer sig for det sted, de er udført til. Den manglende lokale forankring kan betyde, at værkerne ikke får lov til at slå rod i sine omgivelser og ender som pynt.

Udstillingens spørgsmål: How far away is the horizon? står dog ikke helt ubesvaret. Afstanden til horisonten må bero på hvis horisont man vælger at betragte.

How far away is the horizon? er kurateret af Solvej Helweg Ovesen og er udført med hjælp fra Sisse Østergaard Pedersen og Mette Woller. Udstillingen er gennemført i et samarbejde mellem Holbæk Kommune og CKU.

På nær Mie Olises murmaleri er alle værkerne opført midlertidig og vil blive fjernet når udstillingen slutter den 27. oktober. Lokale borgere har dog udtrykt ønske om at også Eske Kaths gavlmaleri bliver et permanent værk.

Billedserie

Udstilling

How far away is the horizon?

8 sep 2013 27 okt 2013

Barthélémy Toguo, Eske Kath, Mie Olise, Stelios Faitakis, Alaa Awad

Holbæk by
Se kort og tider

Udstillingen er kurateret af Solvej Helweg Ovesen.

Del artiklen

'Horisonten set fra en dansk provinsby'

Facebook