Hjemmelavet rumforskning

Hjemmelavet rumforskning

Snart kan vi se livebilleder far rummet. Pressefoto.

Billedkunstner Kasper A. Holm vil sende live fra rummet, og sender derfor en rumsonde i vejret i samarbejde med rumforskere.

Billedkunstner Kasper A. Holm har en drøm om at sende video live fra rummet, og onsdag 23. marts sender han en rumsonde op i stratosfæren (36000 m) med luftballon. Sonden vil være udstyret med HD-kamera, datatracker og GPS-tracker, og hele opsendelsen vil blive streamet live på udstillingsplatformen ORAUM samt i fysiske udstillingsrum i København og Aarhus. Opsendelsen gentages 23. april.

Homemade Spacecraft er et multi-disciplinært kunstforsknings-projekt inspireret af to studerende ved Massachusets Institute of Technology, der i 2009 på low-budget-manér forsøgte at sende en vejrballon med et kamera, en mobiltelefon (der virkede som GPS) og en antenne op i den øvre stratosfære.

Den tekniske udvikling er siden gået stærkt, og Kasper A. Holm har slået sig sammen med en civil-ingeniør, en rumtekniker og andre interesserede, for at realisere sin nysgerrige drøm.

“Som billedkunstner har jeg meget få forudsætninger for at udføre et så udfordrende og teknisk ambitiøst projekt – derfor blev projektet pludselig en hybrid størrelse, hvor kunstnere, kunsthistorikere, forskere og hobbynørder fandt sammen om et fælles mål. Målet er for alle at sende live fra rummet, og dermed skabe et “rum” hvor både beskuere og skabere kan udforske relationen mellem kunst og videnskab på egen hånd og sammen med andre”, fortæller Kasper A. Holm.

Designet af ballonen, fartøjet og den æstetiske stil er inspireret af billige open source-løsninger på lokale og globale miljømæssige problemer. Et samarbejde med FabLab RUC har gjort, at Kasper A Holm og hans samarbejdspartnere nu har en prototype, der er specielt udviklet til dette projekt og dets behov – og er modelleret efter øko-kritiske principper.

“Det er en enestående opsendelse i Danmark og kun få andre er lykkedes med en live-stream”, forklarer Holm videre. “Selve undersøgelsen foregår i intervallet imellem de to opsendelser, hvor der bliver skabt en unik spatialitet, hvor vi på en måde performer “rummet” på forskellige måder. Vi ønsker at udfordre den måde, man normalt tænker rum og tid på i kølvandet af nye spatialiserede ontologier (‘bevægelses-rum’) som virker til at reflektere epistemologiske og teknologiske skift i, hvordan vores verdener bliver tænkt, produceret og beboet”.

Følg med i projektet her.

Simulation af, hvordan ballonen med størst sandsynlighed kommer til at opføre sig 23. marts i forhold til vejrforholdene. Grafik: Kasper A. Holm.
Simulation af, hvordan ballonen med størst sandsynlighed kommer til at opføre sig 23. marts i forhold til vejrforholdene. Grafik: Kasper A. Holm.

Streaming.
Online på ORAUMs hjemmeside

I udstillingsrum:
København: Skudehavnsvej 25, 2100 København
Aarhus: Ny Munkegade 74B, 8000 Aarhus

ORAUM blev opstartet i januar 2016, og beskriver sig selv som "en kunstnerdrevet viruskataklysme i mobile rum". ORAUM ønsker at arbejde med udstillingsrum, som er et alternativ til de allerede eksisterende platforme. I samarbejde med forskellige kunstnere vil ORAUM være en platform for projekter og udstillinger, som baseres på ideen om mobile rum. ORAUM er således ikke placeret et konkret sted, men vil altid være i bevægelse.

ORAUM vil skifte form i løbet af de forskellige projekter: nogle gange er ORAUM et apparat, andre gange en gruppe, en stemme eller et udstillingssted. Målet er at blande kunstnerisk praksis med kuratorisk praksis, både i forsøget på at undersøge grænsen mellem de to, men også at opløse de traditionelle roller på kunstscenen.

D. 21. januar 2016 lancerede ORAUM sit første projekt under navnet RUM 1, som var skabt af Mark Tholander. Værket bestod af et digitalt værk, der blev udsendt via brev til 100 privatadresser. Hver måned bliver der løbende sendt nye breve ud.

Del artiklen

'Hjemmelavet rumforskning'

Facebook