Fire danske kunstnere laver gobelinudsmykning til Koldinghus

Fire danske kunstnere laver gobelinudsmykning til Koldinghus

Kirstine Roepstorff: Karton (skitseforlæg) til gobelinudsmykningen på Koldinghus. Foto: JJ Film.

På baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet står Kirstine Roepstorff, Bjørn Nørgaard, Tal R og Alexander Tovborg bag en storstilet gobelinudsmykning til Koldinghus. De fire kunstnere har udarbejdet i alt 16 detaljerede skitser, der danner forlæg til gobelinerne, som udføres af franske vævere.

Arbejdet foretages på historiske gobelinværksteder i Paris, Beauvais samt i Aubusson under supervision af de fire danske kunstnere. Den daglige ledelse af projektet varetages af Mobilier national, der hører under det franske kulturministerium, og som står for den daglige drift af de historiske gobelinværksteder.

Den samlede udsmykning til Koldinghus er en donation fra Ny Carlsbergfondet. ”Serien af gobeliner til Koldinghus hører til blandt de mest omfattende og ambitiøse projekter i Ny Carlsbergfondets snart 120 år lange historie. Samarbejdet mellem Frankrig og Danmark, mellem hæderkronede, dygtige franske institutioner og fire af Danmarks væsentligste billedkunstnere, er et samarbejde, vi med stort engagement ser frem til at følge og understøtte,” udtaler forkvinde for Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.

Det tidskrævende arbejde med gobelinerne har endnu ikke en slutdato. Ved færdiggørelsen på værkstederne i Frankrig overdrager Ny Carlsbergfondet gobelinerne til Kongernes Samling, hvorefter de vil indtage Riddersalen og Dansesalen på Koldinghus. De to sale var førhen én stor sal, skabt af Christian 4 i forbindelse med en ombygning af det gamle kongeslot i begyndelsen af 1600-tallet. Når gobelinerne flytter ind, reetableres noget af den oprindelige sammenhæng mellem salene.

Motivisk er gobelinerne også relateret til Koldinghus’ historie. Hver kunstner fortolker i storformat et tema, relateret til slottet i Kolding. Gobelinerne udføres 1:1 ud fra kunstnernes originale kartoner. De fire største gobeliner kommer hver til at måle 300 x 600 cm, mens de tolv mellemstykker mellem salenes vinduer, de såkaldte entre fenêtres, hver måler 80 x 280 cm.

Kilde: Ny Carlsbergfondet

Del artiklen

'Fire danske kunstnere laver gobelinudsmykning til Koldinghus'

Facebook