ARKEN fejrer 25-års jubilæum

ARKEN fejrer 25-års jubilæum

ARKEN Museum for Moderne Kunst. Foto: Torben Petersen.

I år er det 25 år siden, at ARKEN for første gang slog dørene op, og Vestegnen fik sit eget kunstmuseum.

Det hele startede med en politisk vision om, at også borgerne på den københavnske vestegn skulle have et kunstmuseum. Efter flere års politisk arbejde kunne ARKEN Museum for Moderne Kunst så endelig åbne for publikum den 15. marts 1996.

Den unge arkitekt Søren Robert Lund stod bag den markante museumsarkitektur skabt over en metafor for et strandet skib og med maritime elementer, der spillede sammen med kysten og klitlandskabet i den omkringliggende Ishøj Strandpark. Der var stor folkelig interesse for det nye kunstmuseum, der allerede i åbningsåret tiltrak 283.000 besøgende.

Efter et tumultarisk første år med Anna Castberg i direktørstolen overtog museets nuværende direktør Christian Gether roret.

ARKEN er af flere omgange blevet udvidet for at give mere plads både til publikum og kunsten. I 2008 blev 5.000 nye kvadratmeter udstillingsarealer indviet, og i 2009 kunne museet åbne et nyt, stort indgangsparti, en ny skulptursal og et nyt undervisningslokale.

Syv år senere blev den oprindelige tanke om et kunstmuseum omgivet af vand realiseret med anlæggelsen af Kunstens Ø, hvor museet fik et helt nyt landskab af laguner, broer og skov rundt om sig. I landskabet omkring ARKEN har museets skulpturpark over de seneste 5-10 år taget form, og besøgende kan nu gå på opdagelse i en lang række skulpturer fra museets samling.

Og hvad har museet så budt på af udstillinger? Museet har måske især satset på klassikere som Edward Munch, Marc Chagall, Salvador Dalí, Frida Kahlo, Joan Miró og Pablo Picasso. Også skagensmalerne har man vist. I et mere samtidskunstnerisk perspektiv har man eksempelvis vist udstillingerne India: Art Now, 2013, og Ung dansk kunst – samfundsprognoser, 2019.

I anledning af jubilæet vil ARKEN vise en stor præsentation af highlights fra museets samling under titlen For enden af regnbuen.

Kilde: ARKEN

Del artiklen

'ARKEN fejrer 25-års jubilæum'

Facebook