Museum Ovartaci

Ovartaci: Frk. Lo, gouache.

Frem til begyndelsen af 2022 er Museum Ovartaci ”mellemlandet” på Katrinebjergvej 81, 8200 Aarhus N. Indtil årsskiftet 2018-19 var museet hjemmehørende sammen med psykiatrien på Aarhus Universitetshospital i Risskov. Museet har gennem en årrække cementeret sin position som et af de væsentligste museer i Europa for anderledes kunst, skabt af anderledes kunstnere, stort set alle med baggrund i psykiatrien. Mange af dem er, og har været, både marginaliserede og institutionaliserede.

Centralt i samling og udstilling møder vi Ovartaci, som var patient på Hospitalet i Risskov fra 1929 til sin død i 1985. Her levede og arbejdede han med sin kunst i 56 år. På denne måde inkarnerede Ovartaci den psykiatriske institution. Samtidig rakte han, gennem spændvidden af sin kunst, langt ud over institutionens snærende rammer. Ovartaci er et ikon for den marginaliseredes ret til at bidrage til verden på egne præmisser.

Den europæiske og internationale aktivitet omkring Ovartacis kunst har været høj i den seneste periode: Ovartaci har bl.a. været udstillet i London, Seoul, Korea, St Gallen i Schweiz og Berlin. I 2022 gælder det så den internationale pavillon på Biennalen i Venedig – endnu en stor cadeau til vores store kunstner –
Med udflytningen af psykiatrien til dens nye placering i Skejby i 2018-19, skulle museet finde nye veje og partnere. Nu er en fremtidssikret kurs fastlagt i et samarbejde med blandt andre Aarhus Kommune, som støtter Museet, og en fremtid på den tidligere Medie- og Journalisthøjskole, Olof Palmes Allé 11, 8200 Aarhus N fra begyndelsen af 2022. På adressen på Katrinebjerg udnytter vi mellemtiden med en mere legende og eksperimenterende praksis i form og indhold i afsøgningen af en kommende identitet. Erfaringerne tager vi med ind i det fremtidige museum.

Opbakningen til Museum Ovartaci har været stor fra mange sider, og blandt andre har Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster udnævnt Museets hovednavn, Ovartaci, til umistelig kulturarv. En stort anlagt og stærkt omtalt særudstilling på Charlottenborg i 2017 har også været medvirkende til at fastslå Ovartaci, og Museets, særlige kvaliteter og betydning på den danske og internationale kunstscene. Sidst, men ikke mindst, har vi modtaget stor støtte fra Ny CarlsbergFondet.

Kilde: Museum Ovartaci

Museum Ovartaci

Kunstmuseum og Psykiatrisk Historisk Museum
Katrinebjergvej 81
8200 Aarhus N

Kontakt

+45 4185 6290

Man-fre 10-16
Lør-søn og helligdage 12-16

Entré til udstillinger
Under 18: gratis entré

Del

'Museum Ovartaci'

Facebook