The American Way
21 apr 20218 aug 2021

Oplev markante, amerikanske værker fra Louisianas samling på Kunsten i Aalborg.

Udstillingen The American Way åbner lige på den anden side af det amerikanske valg og indsættelsen af Joe Biden.
Et valg, der udover COVID-19 været optaget af emner som populisme, magtmisbrug, fattigdom, sundhed og ulighed, raceuroligheder, LGBTQ-rettigheder, våbenlovgivning, dødsstraf og retten til abort.
Emner, der på sin vis udfordrer vores forståelse af den amerikanske drøm, landet med de uanede muligheder og the land of the free.

Andy Warhol: Marilyn Monroe, 1928-1987. Credit: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts. Værkfoto: Poul Buchard: Brøndum & Co.
Andy Warhol: Marilyn Monroe, 1928-1987. Credit: The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts. Værkfoto: Poul Buchard: Brøndum & Co.

Udstillingen sætter fokus på The American Way gennem værker fra Danmarks største samling af moderne, amerikansk kunst.

Udstillingen er højaktuel, for især i forbindelse med valget er der stor opmærksomhed omkring USA: En nation og kultur, som påvirker os gennem hele livet.

– Udstillingen vil blandt andet give os mulighed for at reflektere over USA’s fremtidige rolle i verden og i vores eget liv. Og så giver den os ikke mindst mulighed for at komme helt tæt på værker af nogle af verdens mest berømte billedkunstnere, siger Lasse Andersson.
Forestillingerne om USA udgør mytisk stof. Et stof, der blandt andet former vores personlige drømme og længsler, men som også er dybt indlejret i vores moderne kultur.

– Gennem hele livet præges vi af USA. Det være sig gennem billedkunsten, litteratur, produkter og den store, amerikanske kulturindustri, men også gennem den omfattende mediedækning, der kun er tiltaget i de seneste år med præsident Donald Trump, siger Lasse Andersson, direktør på Kunsten Museum of Modern Art.

Warhol og Lichtenstein
The American Way udfolder en visuel rejse ind i det amerikanske kulturlandskab, den storslåede natur og de mange diners og landeveje, der gennemkrydser det store land. Udstillingen zoomer ind på de kulturelle ikoner, der har været med til at forme bevidstheden om amerikansk kultur og de mange mennesker, der udgør det vigtigste råstof i den store nation. Fra stereotyper til det modsatte, fra umiddelbart tilforladelige billeder til det groteske, hvor vi føres ind i mørkets hjerte.

Værkerne i udstillingen er alle fra Louisianas samling af amerikansk kunst efter 1945 – en samling, der er den største i Danmark.

– Særligt popkunsten spiller en central rolle i udstillingen, men udstillingen føres helt op til den nyeste samtidskunst. Udvalget af værker er ikke en kronologisk gennemgang af den amerikanske kunsthistorie fra a til z, men udgør en tematisk lystvandring ind i den amerikanske kunst og amerikanske motiver, siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten.

Udstillingen præsenterer en lang række amerikanske kunstnere såsom Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, David Hockney, Claes Oldenburg, Richard Avedon, Marilyn Minter, Jordan Tinker, Cindy Sherman m.fl..

– Også få danske kunstnere har fundet vej ind i udstillingen. Det valg er truffet, fordi vi aldrig kan undsige os vores ”point of view”, hvorfra vi ser og oplever verden og USA med danske øjne, siger Stinna Toft.

Kilde: Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tir-søn 10-17
Ons 10-21

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 99824100

Del

'The American Way'

Facebook