SKABERKRAFT – Peter Brandes og en kunstnersamling
26 maj 201922 sep 2019

Peter Brandes Job, 1995. Pressefoto
Peter Brandes Job, 1995. Pressefoto

Udstillingen er en dialog mellem Peter Brandes og fortidige, antikke kunstværker fra Brandes/ Engelhardt samlingen, tidlig kristen kunst fra Israel, Ægypten og Nordafrika, byzantinsk kunst og middelalderlige kristne kunstværker.

I 2019 fylder billedkunstneren Peter Brandes 75 år, og det er den ydre anledning til at ”biografere” polyhistoren, museumsmennesket og de store, men netop basale, fortællingers mand og netop at gøre det ved at påvise sammenhængen mellem livsværkets temaer og den konkrete indsamling af mytologier, indtryk og forenklinger, der ligger bag. Af praktiske grunde er den store udstilling rent fysisk delt i to, således at vi på MFRK med udstillingen SKABERKRAFT – Peter Brandes og hans kunstsamling koncentrerer os om de kristne temaer, mens de ikke-kristne myter er et centralt emne på Johannes Larsen Museets udstilling Den tabte tid. Kulturvandringer (7. juni – 22. sept. 2019).Udstillingsprojektet er blevet til i tæt samarbejde med Peter Brandes.

Om sammenhængen mellem de to udstillinger skriver Brandes: ”Jeg er overbevist om, at vi lever i en mere fragmenteret og historieløs tid end nogensinde. De store myter og de store fortællinger, som har dannet grundlag for noget af rygraden i vores kultur, er måske ved at smuldre i globaliseringsprocessen. Disse arketypiske rødder er væsentlige for mig at fremhæve og gøre opmærksom på.

Brandes viser også fra samlingen en tilkobling til kristendommen og disse tidlige værker med hans egne værker og nyere danske kunstnere som C.W. Eckersberg, Vilhelm Hammershøi, Karl Isakson, Niels Larsen Stevns, Richard Mortensen, Erik Thommesen og Willy Ørskov og nyere udenlandske kunstnere som Georges Rouault, Alberto Giacometti, Willem de Kooning, Leon Kossoff, A.R. Penck, Markus Lüpertz, Eugène Leroy og Georg Bazelitz.

Til udstillingen udgives et rigt illustreret katalog på 328 sider med bidrag af Ettore Rocca, Svein Aage Christoffersen, Erland Porsmose og Christine Løventoft.

Kilde: Museet for Religiøs Kunst

Museet for Religiøs Kunst

Strandvejen 13
7620 Lemvig

Tir-søn 12-17

Vinteråbningstider (fra uge 43 til og med ugen før påske)
Tir-søn 12-16

Entré til udstillinger
Under 18 år: gratis entré

Kontakt

+45 97810371

SKABERKRAFT – Peter Brandes og en kunstnersamling
26 maj 201922 sep 2019

Del

'SKABERKRAFT - Peter Brandes og en kunstnersamling'

Facebook