Jesper Just: Seminarium
23 apr 20214 jul 2021

Jesper Just: Seminarium, 2021. Detalje fra videoværk.

Anbefalet under Det skal du se! Uge 16.
Den internationalt anerkendte, danske billedkunstner Jesper Just forvandler med totalinstallationen Seminarium Gl. Holtegaard til et tech-poetisk væksthus for plante- og menneskekroppe. Her er biologi og teknologi smeltet sammen – næsten som til en fælles organisme, som bogstaveligt talt lever og ånder for øjnene af os. Med helt nyproducerede værker går Jesper Just i dialog med kunsthallens barokke anlæg med sit forførende filmiske univers og særegne formsprog.

Gl. Holtegaard præsenterer nu en soloudstilling af den danske billedkunstner Jesper Just (f. 1974). Just er en af dansk kunsts største internationale stjerner og er blandt andet kendt for sine ambitiøse og dragende film, der bærer præg af en perfektioneret æstetik. Hans filmværker er ofte blevet vist i store, skulpturelle installationer, der gør beskueren til en medspiller i værket. Også Seminarium griber ud i udstillingsrummet og inddrager os som vidner til usynlige, symbiotiske vekselvirkninger mellem planter, teknologi og menneskekroppe.

Seminarium er en totalinstallation, der breder sig over Gl. Holtegaards udstillingsrum med syv nyproducerede film. Beskueren indgår i et intimt og sensuelt møde med lysende, violette menneskekroppe og en svævende kvinde, der som gennemgående lydspor fremsiger en slags reklame-speak for et produkt, der kan optimere kroppen.
”Experience emotional wellness with clinically proven biofeedback technology” messer stemmen blandt andet. ”Ready. Play. Feel.”…

Seminarium kredser om menneskets historiske og stadige trang til at fremdyrke superplanter og superkroppe; til at tage kontrol over naturen og påtvinge den særlige former og egenskaber.

Udstillingen tager afsæt i husets historie, der går tilbage til 1756, hvor Gl. Holtegaard blev tegnet og bygget af kgl. hofbygmester Lauritz de Thurah. Den tilhørende barokhave fremstår stadig som et eksempel på menneskets behov for at gribe ind i naturen og påtvinge den universel symmetri.

Justs totalinstallation inddrager de kultiverede omgivelser i et omfattende, skulpturelt økosystem med planter og videoskærme. Et netværk af plastikslanger, ledninger og glasvaser snor sig gennem kunsthallens udstillingsrum og danner hydroponiske dyrkningssystemer, hvor planter gror i vand uden jord og næres af det lys, som de filmede kroppe udsender. Fra fragmenterede LED-skærme, som er hacket til at fungere som vækstlyskilder, udsender de violette menneskekroppe netop de lysbølger, planterne har brug for til at skabe fotosyntese.
Filmmotiver, teknologi og organiske processer udgør således flere minikredsløb som dele af installationens helhed. Hvor de mange LED-skærme udsender vækstfremmende lysbølger, kan alle de anvendte plantearter spises eller påsmøres menneskekroppen for potentielt at virke lægende eller begunstigende. På den måde finder der er udveksling sted mellem krop og plante.

I Seminarium arbejder Jesper Just for første gang med den antropocæne tidsalders nye natursyn. Med hård teknologi og blød poesi tegner kunstneren et science fiction-agtigt scenarie, hvor natur, teknologi og individ mødes i en sammensmeltning, som Just selv kalder et tech-poetisk billedsprog.

Kilde: Gl. Holtegaard

Gl. Holtegaard

Attemosevej 170
2840 Holte

Tir-søn 12-17
Tor 12-20

Entré til udstillinger
Børn under 18: Gratis entré

Kontakt

+45 4580 0878

Jesper Just: Seminarium
23 apr 20214 jul 2021

Del

'Jesper Just: Seminarium'

Facebook