Jens Søndergaard: Mellem hav og by
16 sep 201827 jan 2019

Den folkekære maler Jens Søndergaard (1895-1957) er mest kendt for sine billeder af de barske egne i Nordvestjylland. Få er klar over, at han også skildrede det pulserende storbyliv i København. I disse to verdener udfoldede han sit udtryksfulde og farvestærke maleri, som også kan vække følelser i mennesker i dag. Oplev det sanselige nærvær og de eksistentielle dybder på Øregaard Museums udstilling, der viser, hvordan de to emner – hav og by – komplementerer hinanden i Søndergaards virke.

Jens Søndergaard: Rådhuspladsen

Manden og byen
Mennesker ved havet eller bølgende landskaber i Nordvestjylland er det, vi kender Jens Søndergaard for. Men som voksen boede han faktisk i København eller nord for hovedstaden og havde atelier på Rådhuspladsen fra 1930 og frem til sin død. Her malede han det moderne København og blev en af de første, som skildrede den danske storby med en pågående farvepalet og en ekspressiv maleteknik. Det var også i København, han knyttede sig til det antiautoritære miljø omkring udstillingsstedet Den Frie og sammenslutningen Grønningen. Her kunne han, sammen med ligesindede, vrænge af den akademiske kunst og en borgerlig livsførelse, som de syntes var ude af trit med menneskets følelsesliv og frihed til at udfolde sig selvstændigt. Samtidig fik Søndergaard godt tag i byens kunstmarked og solgte gerne motiver fra den jyske vestkyst fra sit atelier på Rådhuspladsen.

Udstillingen sætter – som noget nyt – fokus på Søndergaards urbane motiver og viser også, hvordan han på sin helt egen måde behandlede internationale strømninger som postimpressionisme, fransk kubisme og tysk ekspressionisme. Man også kunne møde velkendte motiver af den storslåede natur og havet.

Kilde: Øregaard Museum

Øregaard Museum

Ørehøj Allé 2
2900 Hellerup

Ons-fre 13-16
Lør-søn 12-16

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 39985790

Jens Søndergaard: Mellem hav og by
16 sep 201827 jan 2019

Del

'Jens Søndergaard: Mellem hav og by'

Facebook