GORDON MATTA-CLARK: UNRAVEL THE UNFOUND
20 mar 202031 jan 2021

Anbefalet under Det skal du se! i uge 22

Hvert kunstværk og handling, som den legendariske amerikanske kunstner Gordon Matta-Clark stod bag, blev udført for at demonstrere vores potentiale og evne til selv at forvandle vores rum, vores by og vores politiske situation. Den direkte inddragelse var et centralt element i hans praksis. Han ville inspirere almindelige mennesker til at tænke og handle i deres omgivelser, frygtløst pille dem fra hinanden, genskabe dem og leve i dem.

GORDON MATTA-CLARK KØS
Pressefoto.

Dette forår præsenterer KØS Museum for kunst i det offentlige rum den første danske retrospektive udstilling med kunstneren Gordon Matta-Clark, GORDON MATTA-CLARK: UNRAVEL THE UNFOUND. En udstilling med fokus på den ikoniske kunstners betydningsfulde bidrag til en gentænkning af arkitekturen og det urbane rum. Matta-Clark er bedst kendt for sine monumentale snit, huller, åbninger og udskæringer i forfaldne og forladte bygninger, og hans arbejder rummer en tungtvejende kritik af arkitekturens rolle i det kapitalistiske system. Hans værker har samtidig været banebrydende for udviklingen af offentlig kunst og har bidraget til udvidelsen af skulpturbegrebet, udviklingen af nye performative og sociale praksisser og fremkomsten af stedspecifikke kunststrategier.

GORDON MATTA-CLARK: UNRAVEL THE UNFOUND stiller skarpt på den underliggende sociale og politiske diskussion i kunstnerens offentlige interventioner – lige fra hans optagethed af de hjemløses dybe elendighed (Garbage Wall, 1970) og ønsket om at inddrage det omgivende miljø (FOOD 1971-73), til hans uudgrundelige vision om et byrum, som også indbefatter undergrunden, himmelrummet og andre utilgængelige områder (Day’s End, 1975, Substrait, 1976, Jacob’s Ladder, 1977). Og ikke mindst hans opmærksomhed omkring den galopperende byudvikling og samfundets økonomiske lagdeling (Bronx Floors, 1972-73, Conical Intersect, 1976 og Office Baroque, 1977). Gennem bl.a, sjældent vist arkivmateriale, skitser til aldrig realiserede offentlige kunstprojekter, large-scale filmprojektioner, fotografier og personlige notesbøger gør udstillingen det muligt at fordybe sig i kunstnerens banebrydende arbejde. Derudover viser udstillingen Matta-Clarks kunstneriske udvikling og tanker omkring anarchitecture – et ord og koncept han anvendte som prisme for sine arkitektoniske ideer om rum. GORDON MATTA-CLARK: UNRAVEL THE UNFOUND fremhæver Matta-Clarks relevans i samtiden og påpeger hans store betydning som pioner inden for offentlig kunst og sociale praksisser.

Kilde: KØS Museum for kunst i det offentlige rum

Tir-søn 11-17

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 5667 6020

GORDON MATTA-CLARK: UNRAVEL THE UNFOUND
20 mar 202031 jan 2021

Del

'GORDON MATTA-CLARK: UNRAVEL THE UNFOUND'

Facebook