EFTER-BILLEDER
13 feb 202121 mar 2021

Billeder opstår ikke af ingenting. Hvor gerne man end som kunstner vil se sig selv som enestående; som original og nyskabende, så er der altid en forhistorie. Kunstnere lever ikke i lukkede tomrum. De er og har altid været ”børn” af deres tid, samtidig med, at de står på skuldrene af deres forgængere. Kunstnere har forbilleder og inspirationskilder, som de bruger mere eller mindre bevidst som afsæt. Det er netop, hvad udstillingen EFTER-BILLEDER handler om.

Matvey Slavin: A painting a day keeps the doctor away, 2018. Pressefoto.
Matvey Slavin: A painting a day keeps the doctor away, 2018. Pressefoto.

Udstillingen sætter fokus på noget, det ellers kan være svært at tale om, og som der faktisk ikke er så meget åbenhed omkring, nemlig kunstneriske slægtskaber. Hvilken arv trækker man på som billedskaber, og hvem er man i dialog med? Hvad er gået forud og har sat sit præg på ens virke?

14 samtidskunstnere, alle malere, giver her et eksklusivt indblik i hvem og hvad, der har inspireret dem og dermed været formende for deres kunstneriske praksis. Det kan være inspiration på mange forskellige måder, og som vi udenforstående beskuere ikke lige umiddelbart kan se. Det kan være diskret og indirekte påvirkning af f.eks. motiver, teknik, temaer, materialer eller stemninger.

Udstillingen er organiseret af kunstnerne Jonna Pedersen og Simon Grimm i samarbejde med kunstformidler Helene Johanne Christensen. Og den er fornemt formidlet. Hver kunstner præsenteres med en planche, hvor der redegøres for forbilleder og praksis, og hver kunstners værker er ophængt samlet. Det er smukt og pædagogisk.

Udstillingen er en ren maleriudstilling. 3 store sale fyldt med spændende, farverige, flotte, finurlige og eventyrlige malerier. Det er ren fryd at opleve en sådan maleglæde. Maleriet er blevet erklæret dødt mange gange i kunsthistorien. Men her har vi i hvert fald et glimrende eksempel på, at det lever i bedste velgående.

Desværre kan publikum på grund af corona endnu ikke opleve udstillingen i den virkelige, fysiske virkelighed. Derfor foregår ferniseringen digitalt og publikum kan via kunstmuseets hjemmeside deltage i en virtuel fernisering.

Kilde: JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum

JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum

Lærkevej 25
6862 Tistrup

Tir-søn 13-16 (i sommerperioden under KS dog 11-16)

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 75299825

Del

'EFTER-BILLEDER'

Facebook