Ditte Gantriis: Open Mic Kærlighedsdigte 2018
8 jun 201815 jul 2018

Anbefalet under Det skal du se! uge 23
Med udstillingen Open Mic Kærlighedsdigte 2018 forvandler kunstneren Ditte Gantriis Tranen til en scene. En mikrofon med tilhørende højttaler er placeret midt i rummet. Det er en invitation. Publikum bydes velkommen til at læse højt af kærlighedsdigte, som de selv har skrevet eller fundet. Invitationen er også en udfordring. Kærlighedsdigte er også stedet, hvor følelser blottes. Såvel kærlighed som digtning er noget, som de fleste på et tidspunkt har givet sig hen til – og de færreste fuldstændig kan styre. Et kærlighedsdigt påkalder traditionelt højstemte følelser, der både kan virke overvældende smukke og tåkrummende pinlige. Det samme gælder Ditte Gantriis’ udstilling.

Ditte Gantriis: Sexual Feeling, 2016. Installationsview. Frutta

Som altid i Gantriis’ arbejde er udgangspunktet vor visuelle kulturs koder. Et gennemgående motiv på hendes nye udstilling er det velkendte hjerteformede tegn, der skal forestille et menneskehjerte – et organ, som tegnet repræsenterer uden at ligne. Det hjerteformede symbol er i århundreder blevet brugt som symbol på kærlighed. Idag er det også et af de mest anvendte emotikoner i digital kommunikation. Jo flittigere det bruges, desto mere kærlighed spredes. Samtidig kan det modsatte også gøre sig gældende. Jo flittigere symbolet bruges, desto mere udvandes dets betydning. Ligesom så meget andet kan et tegns virale succes også være dets fiasko. Hjertet er derfor også et tegn, der til stadighed finjusteres. I dag udbydes hjerteformede emotikoner i stadig flere nuancer og varianter. På Gantriis’ udstilling fortsætter denne løbende forhandling om, hvordan et hjerte skal se ud, og hvad det skal udtrykke. Gantriis’ serielt håndmalede hjerter synes både ekspressive og maskinelle, inderlige og overfladiske, naive og ironiske og så videre. På den ene side synes de at være ladet med alverdens – endda hinanden modstridende – betydninger. På den anden side – og måske netop derfor – kan de synes blot og bart meningsløse.

I Gantriis’ arbejde rumsterer en opfattelse af vor visuelle verden som en karikatur. Udstillingen Open Mic Kærlighedsdigte 2018 omfavner en verden, hvis træk både overdrives og forsimples af dominerende tendenser og former for begær. Vi møder i Gantriis’ kunst en kultur præget af forførende og samtidig kedeligt genkendelige klichéer, hvor ting bliver til tegn, hvor produkter bliver brands, hvor følelser bliver til billeder, hvor kunst bliver livsstil, og hvor maleri bliver maleri af maleri. I Gantriis’ arbejde kommer en verden til syne, der kan synes banalt overfladisk, men hvis dybder hun ikke desto mindre fortsat forfølger og forsøger at lodde, dykke ned i og bebo – ikke uden ironi, men til gengæld uden distance.

Med sin nye udstilling på Tranen tilbyder Gantriis publikum scenen. Hvis vi indtager scenen, så kan den blive vores. Hvis vi ikke indtager den, så kan den stivne i en grimasse, i et billede af Gantriis.

Kilde: Tranen

Tranen

Ahlmanns Allé 6
2900 Hellerup

Man-fre 8-20
Lør 10-16

Gratis entré

Kontakt

+45 39985800

Ditte Gantriis: Open Mic Kærlighedsdigte 2018
8 jun 201815 jul 2018

Del

'Ditte Gantriis: Open Mic Kærlighedsdigte 2018'

Facebook