DANIEL ENKAOUA: MELLEM HIMMEL OG JORD
21 apr 202113 jun 2021

Daniel Enkaoua: Sarah og Aure på Jorden, 2018-20.

I solo-udstillingen Daniel Enkaoua: Mellem himmel og jord præsenterer Museet for Religiøs Kunst den franskfødte kunstner Daniel Enkaoua (f. 1962) for et dansk publikum. Enkaoua er vokset op i et religiøst jødisk miljø og som helt ung flyttede han til Israel for at studere religion. Efter et par år skiftede han spor og blev indskrevet på kunstskolen Avni Institute of Art i Tel Aviv. Siden 2004 har han boet i Barcelona med sin hustru Sarah og deres fire børn. I 2010 deltog han på the National Portrait Gallery’s udstilling i London BP Portrait Award Exhibition, hvor han vandt publikumsprisen med sit portræt af sin fire-årige søn Natan.

Enkaoua arbejder med tre motivgrupper, som han opfatter som udgørende et samlet hele: landskaber, menneskeskildringer og stilleben med grøntsager og brugsgenstande. Udstillingen er kurateret så sammenhængen mellem de tre motivgrupper aktiveres med et særligt fokus på temaerne: Portrætter, Israelske landskaber, Un og Deux. I temaet Un fokuserer vi på Enkaouas skildring af menneskets ensomhed og skrøbelighed og i Deux på menneskets relation til andre mennesker, i særdeleshed relationen mellem moder og barn. For Enkaoua er barnet alene i verden det mest ekstreme billede på menneskelig skrøbelighed og kvindens evne til at føde børn udtryk for højdepunktet af al skabelse.

Enkaoua var allerede som helt ung en teknisk dygtig kunstner, der mestrede de traditionelle maleteknikker, men det var ikke nok for ham at være teknisk dygtig. Han ønskede at finde ind til sit eget kunstneriske projekt – sit eget udtryk. Det fandt han i det golde israelske landskab, hvor han udfordrede sig selv langt fra kunstskolens teorier og atelierets komfort. Her arbejdede han i lange perioder med det samme motiv kun bestående af himmel og jord. Resultatet blev nogle monokrome og næsten abstrakte landskaber, som indledte Enkaouas arbejde med at synliggøre den bagvedliggende eksistens, som han selv betegner som ”liv”. Denne optagethed af eksistensen ligger i forlængelse af Enkaouas læsning af skabelsesberetningen (Genesis) i Toraen.

I Enkaouas værker er livet fremstillet som en strøm, der går igennem alt og fylder rummet mellem himlen og jorden – som en stille vedvarende rislen – let vibrerende, men aldrig tavs. Lyt godt efter for den larmer ikke.

Kilde: Museet for Religiøs Kunst

Museet for Religiøs Kunst

Strandvejen 13
7620 Lemvig

Tir-søn 12-17

Vinteråbningstider (fra uge 43 til og med ugen før påske)
Tir-søn 12-16

Entré til udstillinger
Under 18 år: gratis entré

Kontakt

+45 97810371

DANIEL ENKAOUA: MELLEM HIMMEL OG JORD
21 apr 202113 jun 2021

Del

'DANIEL ENKAOUA: MELLEM HIMMEL OG JORD'

Facebook