Christian Falsnaes: Look at me
26 aug 202021 feb 2021

Sprit af. Hold afstand. Bliv hjemme. Instrukser fra regeringen er blevet en del af hverdagen efter COVID-19’s indtog, og herhjemme har statsministeren i enkle, præcise vendinger bedt os om at ændre vores adfærd.

Christian Falsnaes Copenhagen Contemporary
Christian Falsnaes: LOOK AT ME, videostill, 2019.

Falsnaes arbejder netop med magtforhold i sine værker og spændingen mellem autoriteter og individer, mellem museet og besøgende, kunstner og performer. Han rammer en nerve i tiden lige nu, når han undersøger, hvordan vi reagerer, når en autoritet – en statsminister, en præsident, en kunstner – taler til os i bydeform. Falsnaes overrasker, bevæger og udfordrer sit publikum, og i udstillingen LOOK AT ME får danskerne nu chancen for at opleve kunstnerens greb på egen krop.

Tag med Falsnaes i studiet, til fest og på udstilling
I hal 2 træder publikum ind i, hvad der ligner en kunstmesse med hvide vægge, der adskiller værkerne. Hvor kunstmesser plejer at præsentere galleriernes forskellige udvalg af det bedste inden for kunsten, bliver publikum her mødt af det samme videoværk afspillet synkront på hver af de seks stande. Med høretelefoner på kan gæsterne udforske installationen.

Videoværket består af seks scener, som viser, hvordan Falsnaes og performer Minni Katina Mertens instruerer hinanden og publikum i en række situationer. Vi ser dem bl.a. kommandere med hinanden på skift, og vi ser, hvordan de får publikum til at smelte sammen i én bevægelse midt i salen på VEGA – alt sammen styret af kameraets linse og performerens ord. Når filmen slutter, bliver alle skærme sorte. Nu er det gæstens tur til at være med.

I et med værket
I LOOK AT ME dyrker Falsnaes de problemstillinger, der er forbundet med at bruge andre mennesker som kunstnerisk materiale, når han dirigerer performerens bevægelser eller kommanderer rundt med en hel sal af mennesker. Ved ikke alene at involvere sig selv, men også andre i sine performances, gør Falsnaes os og vores reaktioner til det centrale i værket. Sådan ophæver han vores distance til kunsten, og gør os til en del af den.

Blikkets magt
Kameraet er overalt blevet centrum for vores kultur, hvor vi konstant performer og iscenesætter os selv bl.a. gennem sociale medier. Alt er kurateret og kontrolleret af nogen – ligesom scenerne i LOOK AT ME. Sådan taler udstillingen også ind i den betydning som billeder har fået i vores kultur, og Falsnaes bruger kameraet som en autoritet, der er med til at styre publikum. Det kan være provokerende, morsomt og grænseoverskridende at tage del i Falsnaes’ værk. Effekten er tankevækkende. Han får os til at reflektere over, hvordan autoritet bliver skabt og de mekanismer, der styrer vores sociale adfærd. Hvordan vil vi eksempelvis reagere på instrukser under en potentiel anden bølge af corona?

Om kunstneren
Christian Falsnaes (f. 1980, København) bor og arbejder i Berlin. Han har studeret filosofi ved Københavns Universitet og tog afgang fra Akademie der bildenden Künste i Wien i 2011. Falsnaes har opnået international opmærksomhed og er repræsenteret i flere samlinger ligesom han har udstillet verden over.

Kilde: Copenhagen Contemporary

Copenhagen Contemporary

Refshalevej 173A
1432 København K

Ons–søn 11-18
Tors 11-21

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 2989 8087

Christian Falsnaes: Look at me
26 aug 202021 feb 2021

Del

'Christian Falsnaes: Look at me'

Facebook