Anton Vidokle: This is Cosmos
2 mar 20192 maj 2019

I filmtrilogien Immortality For All fra perioden 2014 til 2017 mediterer Anton Vidokle over en kulturel strømning i Rusland kaldet kosmisme. Federov, kosmismens faderfigur, er den første stemme, som Vidokle fremmaner fra fortiden.

Pressefoto
Pressefoto

Fedorovs filosofi vandt indpas hos en kreds af intellektuelle i de sidste 25 år af hans liv, hvor han arbejdede som bibliotekar på Moskvas første offentlige bibliotek, der husede Moskvas første offentlige museum med en samling af malerier, tryk og manuskripter. Vidokles første separatudstilling i Danmark, This is Cosmos, udspiller sig ligeledes på et offentligt bibliotek, der huser en kunstinstitution, Tranen.

Ud over videotrilogien præsenterer udstillingen en tidslinie over russisk kosmisme udarbejdet i samarbejde med Anastasia Gacheva og Arseny Zhilyaev samt et lille bibliotek med kosmistisk litteratur. Vidokles arbejde i overlappet mellem kunstrum og bibliotek genkalder Fedorovs overvejelser over foreningen af bibliotek og museum: „Hvis et depot kan sammenlignes med en grav, så er læsning […] en form for opgravning, imens en udstilling er […] genopstandelse.“

Som tidslinien bevidner, så har Fedorovs ideer – der med forfatteren Leo Tolstoys ord ikke er „så sindsyge som de lyder“ – været meget indflydelsesrige. Ikke desto mindre udgav Fedorov næsten ingen af sine skrifter selv. I stedet har andre såsom Vidokle og hans publicistiske platform e-flux udgivet dem posthumt. Fedorovs arv lever videre i Dostoevskys romaner, i Malevichs malerier, i Tarkovskys film, i Tsiolkovskys banebrydende raketvidenskab, måske endda i opførelsen af Lenins Mausolæum osv.

Med sin trilogi tilslutter Vidokle sig imidlertid ikke nødvendigvis denne følgerække. Han er hverken discipel eller kritiker for den sags skyld. Hans film er snarere en slags visuelle, mundtlige og musikalske variationer over kosmistiske skriverier i grænselandet mellem dokumentar, essay, poesi og højtlæsning.

I anledning af This is Cosmos har Tranen indgået partnerskab med Aarnio Originals. I interiøret svæver tre skærme og tre Bubble stole, så kunstværkerne og deres publikum svæver side om side i luften. Den finske designers ikoniske stole fra 1968 inviterer publikum til at fordybe sig i deres egen boble, imens de udstilles som deltagere i et kosmistisk eksperiment.

Om kunstneren
Anton Vidokle (1965, RU) lever og arbejder i New York og Berlin. Han er grundlægger af platformen e-flux kendt for projekter så som e-flux video rental, e-flux journal og et udstillingssted i New York. Film fra trilogien ‘Immortality For All: a film trilogy on Russian Cosmism’ er blevet vist på adskillige museer så som Centre Pompidou, Paris (2016) og Tate Modern, London (2017) samt en række festivaler og biennaler, herunder Shanghai Biennale (2014), d. 65. Berlinale (2015) og d. 7. Gwangju Biennale (2016).

Kilde: Tranen

Tranen

Ahlmanns Allé 6
2900 Hellerup

Man-fre 8-20
Lør 10-16

Gratis entré

Kontakt

+45 39985800

Anton Vidokle: This is Cosmos
2 mar 20192 maj 2019
Kurator

Del

'Anton Vidokle: This is Cosmos'

Facebook