A Kassen: Instant Sculpture
4 mar 201720 aug 2017

1000 grader varm bronze hældt i iskoldt havnevand blev en lørdag i januar øjeblikkeligt omdannet til hundredvis af tilfældigt formede, små figurer. Dette var begyndelsen til en bronzeskulptur, som kunstnergruppen A Kassen skaber til udstillingen Instant Sculpture på KØS Museum for kunst i det offentlige rum.

Værket tog sin begyndelse lørdag 28. januar 2017, hvor flere hundrede mennesker så til, da 1000 grader rødglødende bronze blev hældt i Køge Havn. I mødet med det iskolde havnevand blev den flydende bronze øjeblikkeligt omdannet til hundredvis af tilfældigt formede figurer, som blev opsamlet i et net. På den vis er det naturen og tilfældighederne, der bestemmer værkets form. A Kassen har nu udvalgt 6 figurer, som er blevet forstørret til modeller og indgår i udstillingen Instant Sculpture.

A Kassen: Bronzepour, foto: I DO ART Agency

Bronze Pour-værkerne
At lade vandet være formgiver er en idé, som A Kassen har hentet i en folkelig nytårstradition, som er udbredt i dele af Central- og Østeuropa. Den består i at hælde smeltet bly ned i vand, hvorved metallet øjeblikkeligt størkner i en form, som er lige så uforudsigelig som den fremtid, man mener at kunne spå om ud fra en symbolsk fortolkning af formerne.

Ideen til på denne måde at skabe en skulptur på baggrund af et bronzehæld opstod i 2014 i forbindelse med arbejdet med en offentlig skulptur til det nye havnebyrum ved Dokk1 i Aarhus. En stedsspecifik skulptur, formgivet i nærheden af det sted, den vises. Som med de øvrige skulpturer skabt på baggrund af bronzehæld står formerne åbne over for betragterens opfattelse, alt afhængig af den enkeltes visuelle referencer og forestillingsevne.

Bronze Pour-værkerne rummer med deres abstrakte formsprog og i kraft af deres tilblivelsesproces en mængde referencer til kunsthistorien – fra tilfældighedsgenereret kunst af Robert Smithson og Jackson Pollock til formsproget i skulpturer af Jean Arp og Henry Moore.

Et publikumsinvolverende værk
For A Kassen er processen en vigtig del af værket, og derfor inviterer de på udstillingen Instant Sculpture på KØS publikum til at tænke med: Hvilke associationer giver de 6 modellers form og udtryk? Hvilken af de 6 modeller skal støbes i bronze til KØS’ forplads og hvorfor?

Publikum kan i perioden 4.- 26. marts aflevere input på museet, hvorefter A Kassen med publikums mange input in mente udvælger den figur, som skal støbes i bronze og udstilles på KØS’ forplads til juni 2017. På udstillingen Instant Sculpture kan publikum også se de mange små figurer fra bronzehældet, film fra processen og tidligere bronzeskulpturer skabt af A Kassen og få indblik i kunsternes inspirationskilder.

Program lørdag 4. marts kl. 14:
Kl. 14: Udstillingen åbner, og KØS serverer drikkevarer og lidt sødt & salt at spise.
Kl. 15: Mød A Kassen og gå i dialog med kunstnerne om værk og proces.

Om A Kassen
Kunstnergruppen A Kassen består af Christian Bretton-Meyer (f. 1976), Morten Steen Hebsgaard (f. 1977), Søren Petersen (f. 1977) og Tommy Petersen (f. 1975). De mødte hinanden på Det Kgl. Danske Kunstakademi og har arbejdet sammen siden 2004. A Kassen arbejder med stedsspecifikke og performative installationer, fotografier og skulpturer, hvor de helt konkret inddrager et steds materialer og elementer.

Udstillingen A Kassen │ Instant Sculpture er den fjerde og sidste i rækken af eksperimenterende udstillinger på museets forplads De 111 hvide plateauer realiseret med støtte fra Bikubenfonden.

Kilde: KØS Museum for kunst i det offentlige rum

Tir-søn 11-17

Entré til udstillinger
Under 18 år: Gratis entré

Kontakt

+45 5667 6020

A Kassen: Instant Sculpture
4 mar 201720 aug 2017

Del

'A Kassen: Instant Sculpture'

Facebook